Ο «Σ.Α.Κ. ΑΣΤΕΡΑΣ», υπήρξε μια αθλητική ιδέα που δημιουργήθηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1978, στη βόλτα που έκαναν κάποιοι φίλοι στην παραλία Καβάλας. Ο χρόνος πίεζε γιατί η αγωνιστική περίοδος ξεκινούσε σε δύο μήνες. Επειδή υπήρχε μια ανεπίσημη ομάδα βόλεϊ, το βάρος έπεσε στο άθλημα αυτό. Η ομάδα πήρε τα δικαιολογητικά για την συμμετοχή της στο περιφερειακό πρωτάθλημα και έτσι τον Οκτώβριο του 1978 ξεκινά η πορεία του «Σ.Α.Κ. ΑΣΤΕΡΑ». Τα πρώτα μέλη που ίδρυσαν τον «Σ.Α.Κ. (Σύλλογος Αθλοπαιδιών Καβάλας) ΑΣΤΕΡΑΣ» ήταν :

Στράτος Σαββίδης (πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου), οι αείμνηστοι Γιάννης Μουχτάρης, Δημήτρης ΚαπετανΑνδρέου και Γιώργος Λουιζάς, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Σταύρος Πετσαγγουράκης, Χρήστος Βαζακίδης, Γιάννης Σαρηγιαννίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χατζησταύρου, Τηλέμαχος Γιαννακάκης, Κώστας Κιουγιουμτζόγλου, Τάκης Παπαδόπουλος, Θόδωρος Γεωργιάδης, Μαυρουδή, Χατζηγιάννης.

Σε εκείνη την αγωνιστική περίοδο δημιουργήθηκαν, μια ομάδα βόλεϊ, τμήματα μπάσκετ αγοριών και γυναικών και ομάδα βόλεϊ γυναικών, που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (1979). Πρώτος προπονητής του συλλόγου ήταν ο Τάκης Παπαδόπουλος σε όλα τα τμήματα, το 1980 ανέλαβε τα τμήματα μπάσκετ και το βόλεϊ ο Λευτέρης Θακίδης. Μεταξύ των ετών 1987-1992 ο «Σ.Α.Κ. ΑΣΤΕΡΑΣ» ήταν ο μοναδικός σύλλογος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από τους ελάχιστους στην Βόρεια Ελλάδα, που συμμετείχε με δώδεκα (12) αγωνιστικά τμήματα στα πρωταθλήματα (Ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων), στο μπάσκετ και βόλεϊ. Οι αγώνες και οι προπονήσεις γινόταν στο πάρκο Φαλήρου και από το 1981 στις εγκαταστάσεις του κλειστού της Καλαμίτσας Καβάλας.